diumenge, 19 de febrer del 2012

Làmines de Botànica

Data: cap al 1910
Idiomes: castellà i italià
Antonio Vallardi editore. Milano. Via Stelvia.

Es tracta de quatre sèries de làmines de paper sobre diferents temes vegetals. Segurament procedeixen de l’Escola d’Agronomia que va estar associada a l’Institut a principis del segle XX.

Sèrie A - Morfologia e biologia delle piante (8 làmines)
Prof. E. Rapossi.
Format: 70 x 100 cm.
El títol de cada làmina i la llegenda explicativa estan en castellà per haver sigut elaborades, per a escoles de països de parla hispana, per l’Editorial Vallardi Americana de Buenos Aires.
Els títols de la sèrie són els següents: Citología vegetal (lám. I); Histología del tallo, raíz y hoja (lám. II); Raíces (lám. III); Tallos (lám. IV); Hojas (lám. V); Inflorescencias (lám. VI); Flores (lám. VII); Frutos (lám. VIII).






Sèrie B - Botanica Crittogamica (4 làmines)
Prof. Rota Rossi.
Format: 70 x 100 cm.
Sense títols. Representen les estructures de les plantes Criptògames.
La sèrie consta de quatre làmines: molses, hepàtiques, falagueres i equisets.




Sèrie C – Malalttie delle piante (9 làminesDott.
Lauro Pasinetti.
Format: 65 x 90 cm.
Els títols i informació en italià. Il·lustren les malalties de diferents tipus de plantes. Concretament: Malalttie della vite (tav. I i II); Malalttie dei cereali (tav. III i IV); Malalttie delle piante fruttiefer e della frutta (tav. V i VI); Malattie delle piante ortensi, foraggere e industriale (tav. VII, VIII i XIX).








Sèrie D – Nemici delle piante (4 làmines)
Dott. G. Scortecci.
Format: 100 x 70 cm
Els títols i informació en italià. Il·lustren les plagues de diferents plantes. Concretament: Nemici dei cereali e della vite (tav. II); Nemici dell’olivo (tav. III); Nemici delle piante da frutto e del gelso (tav. IV); Nemici degli agrumi e delle piante da frutto (tav. V).

      


















El estat de conservació és divers. Totes elles estan alterades per la llum i s’han enfosquit notablement. Algunes presenten taques per haver-se utilitzat paper zel per a apegar-les i altres estan esgarrades o han perdut part de la superfície. De moment, hem procedit a penjar-les perquè s’estenguen per gravetat. La restauració pot ser complicada i necessitarà la col·laboració d’un taller especialitzat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada