diumenge, 24 de maig de 2015

Noves dades sobre l'obra “Histoire et Culture des Orangers“

Exemplar de la biblioteca històrica
de l'IES Lluís Vives de l'edició de 1872
Recentment hem contactat amb el professor i investigador Salvador Zaragoza Adriaensens, expert mundial en citricultura, que ens ha revelat algunes dades interessants sobre aquesta magnífica obra.

L'any 2002 publica, amb Bernard Aubert, a l'editorial CONNAISANCE & MÉMOIRES de París, un estudi de l'obra d'A Risso i A. Poiteau "Histoire et Culture des Orangers" de 1818, així com de la segona edició de la mateixa, de 1872, que inclou un nou capítol escrit per M. A. du Breuil.

El seu treball, de 480 pàgines i format de 35x24'5 cm, conté una primera part amb la traducció al castellà de l'obra de 1918, realitzada per Salvador Zaragoza; una segona amb un capítol escrit per Bernard Aubert: "Gènesi del desenvolupament del cultiu dels Agres i Patrimoni Genètic Mediterrani de la Història dels Tarongers", traduït al castellà per Salvador Zaragoza i Florentino Juste; i una tercera amb el capítol escrit per Salvador Zaragoza: "Història de la Citricultura a Espanya", amb l'annex escrit per Patrik Ollitrault: "La investigació francesa sobre els agres".

Salvador Zaragoza ha cedit i dedicat a la nostra biblioteca històrica una exemplar de la seua publicació i ens ha explicat nombroses anècdotes de les obres de Risso, Poiteau i de Breuil. Ens ha revelat la importància històrica del treball d'aquests autors, la rigorositat en el seu estudi de les diferents varietats de cítrics i la qualitat de les il·lustracions i de les seues respectives estampacions, el que li confereix un valor especial a l'obra.

Relata també que durant el seu treball només tenien identificats onze exemplars complets de l'obra de 1818, deu a biblioteques franceses i un altre a la Universitat de València.
Respecte de l'obra de 1872 no van poder identificar més que cinc exemplars, d'ells només tres en color, dos a França i un a Itàlia; els exemplars en blanc i negre es troben a París i Califòrnia. Això significa que l'exemplar de l'institut Lluís Vives seria el sisè, el quart en color.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada