dimarts, 28 de febrer del 2017

Així era l'Institut Lluís Vives el 1704


La maqueta de la València del segle XVIII instal·lada a l'entrada del MUVIM està basada en el gravat de José Fortea de 1738, que al seu torn és una còpia fidedigna del plànol manuscrit del Pare Tosca de 1704, en el qual només s'han introduït lleus modificacions.

Gravat de José Fortea de 1738

La maqueta, a escala 1:500 i de 24 m2 d'extensió, s'ha realitzat en fusta i materials plàstics. Per a la reproducció dels aproximadament 7.500 arbres s'han fet servir diversos polímers.

Detall de la maqueta

Tots els edificis de la ciutat s'han tallat i pintat a mà per acreditats artesans miniaturistes i el resultat és equiparable al de les millors maquetes històriques del món.


A la maqueta es troba representat, al costat del llenç de la muralla, l'edifici del Col·legi Sant Pau, pertanyent a la Companyia de Jesús, l'origen es remunta a 1552, sent el primer col·legi de la companyia.


El col·legi Sant Pau en la maqueta de València

El seu aspecte a principis del segle XVIII no difereix molt del que va tindre durant el segle següent però cal afegir la cúpula i escala sud-est, datada en 1721, i el claustre de columnes toscanes incorporades en dues fases durant els segles XVIII i XIX.
Sense grans canvis l'edifici passa a ser la seu de l'Institut de segon ensenyament en 1870 i perdura fins als anys setanta del segle XX en què és reformat adoptant la seua configuració actual.


Institut Lluís Vives el 1960, abans de la reforma


Institut Lluís Vives en l'actualitat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada